Gå til hoved-indhold

The history shows the way to improved and greener construction

Commentary in Licitationen by Jacob Maintz (in Danish)

Vi har brug for partnerskaber på tværs af værdikæden, der investerer ind i byggebranchens nye grønne produktionsapparat. Historien viser, at det er her, det fulde potentiale realiseres. 

 

Byggebranchen spillede i efterkrigsårene en nøglerolle i udviklingen af velfærdssamfundet. Nøglen til succesen var, at såvel offentlige som private aktører bidrog. Men det vigtigste var, at aktørerne ikke kun bidrog med hver deres. Der blev etableret partnerskaber og selskaber på tværs af værdikæden for at løse de dele af den ny byggeproces, som var særligt udfordrende. Eksempelvis blev Byggeriets Maskinstationer A/S (i dag BMS A/S) etableret i et bredt samarbejde mellem staten, arbejdsgiverforeningen og de almennyttige boligselskaber som et fællesejet aktieselskab. 

I dag står vi med en lignende udfordring, som kan skabe den næste industrialiseringsbølge i byggebranchen, hvis vi griber opgaven rigtig an. Præcis som i efterkrigsårene er kravet til branchen, at produktiviteten skal op og der skal anvendes nye materialer og teknikker.
Der er heldigvis masser af muligheder for at øge produktiviteten og skabe klimaforbedringer.

 

Det har Sitecovers CEO Jacob Maintz skrevet et indlæg om i Licitationen

Der er heldigvis masser af muligheder for at øge produktiviteten og skabe klimaforbedringer. Der er allerede flere nye aktører, som står klar i kulissen med eksempelvis 3D-print eller massivtræselementer, der indeholder samme potentiale som betonelementer havde efter anden verdenskrig.

Men det er lige så velkendt, at radikale omstillinger i byggebranchen ikke kommer af sig selv.

Branchens værdikæde har en iboende træghed. Branchen foretrækker eksempelvis fortsat at bygge under åben himmel, på trods af at alle andre produktionsvirksomheder har åbenbare fordele ved at producere indendørs.

Med præfabrikation og totaloverdækning af byggepladsen er det i dag muligt at opnå de samme produktionsgevinster inden for byggeriet, som mange andre industrier har nydt godt af i årevis. Her er en oplagt mulighed for at gå sammen i partnerskaber på tværs af værdikæden og gøre byggeri til indendørs produktion i alle de tilfælde, hvor det er teknisk muligt.

I Växjö i Sverige findes gode eksempler på, hvordan offentlige-private partnerskaber kan opføre bæredygtige byggerier og endda med reducerede omkostninger til følge. Det er eksempelvis tilfældet med byens ny kulturhus og stationsbygning, der netop er blevet nomineret til Årets Byggeri i Sverige.

Bygningen er gennemført som et partnering projekt. Økonomien har været offentligt tilgængelig igennem hele projektet og de økonomiske og miljømæssige gevinster er dokumenteret undervejs. Under byggeprocessen var det muligt at reducere de samlede byggeomkostninger på det 7-etagers miljøcertificerede træhus med næsten 10 pct.. Det er sjældent set i offentligt byggeri og værd at blive inspireret af.

Vi kan også lade os inspirere af historien. I efterkrigstiden var det muligt med bidrag fra Marshall-hjælpen. I dag vil det kunne realiseres, hvis landets store bygherrer igen tør stille krav til proces- og metodevalget, når de bestiller bygninger, og måske ligefrem kommer med som investorer når branchens produktionsapparat opdateres til at møde kravene i den Nationale Strategi for Bæredygtigt Byggeri.